Hoe switch ik van carrière?

geplaatst in: Geen categorie | 0

carrière switchVeel mensen denken wel eens na over het wisselen van carrière. Daar liggen verschillende redenen aan ten grondslag. Een greep uit de selectie redenen is meer maatschappelijk betrokken zijn, een langgekoesterde droom waarmaken of het gevoel hebben dat er meer in je zit, dan dat je in je huidige carrière kan laten zien.

Voor anderen is een carrièreswitch niet zozeer wenselijk maar wel noodzakelijk. Administratieve en ondersteunende functies verdwijnen, net als veel banen in Retail en Finance.

Of het wisselen van carrière nu een wens is, of dat het moet, een carrièreswitch is lastig, maar zeker niet onmogelijk.

De eerste stap: Wat dan wel?

De eerste stap is er achter te komen wat je dan wel wil. Wat wil je veranderen? Waar zitten in je huidige carrière de bottlenecks? Wat is je passie? Wat stoort je? Wat is je motivatie?

Formuleer je doel, wat wil je bereiken? Waar wil je heen? En houd dat doel tijdens je zoektocht voor ogen.

Kom je er niet uit? Schakel dan op tijd hulp in. Een goede loopbaancoach kan je op weg helpen het een en ander helder te krijgen. Veel bedrijven bieden, bij reorganisaties of anderszins gedwongen ontslagen een coach aan. Houd dat dus goed in de gaten.

Het UWV heeft een lijst van ´kansberoepen´ opgesteld. Dit zijn beroepen waarin veel mensen worden gezochten en waar ook in de toekomst vraag naar blijft. Je kunt de kansberoepen hier vinden.

Als je weet wat je wil: Je cv carrièreswitch-proof maken

Voor elke sollicitatie, is het noodzakelijk om eerst je cv te updaten. Indien je droom job niet op het gebaande carrière pad ligt is het verstandig om nog eens extra aandacht aan je cv te besteden. Degene die jouw cv leest moet het gevoel krijgen dat een carrièreswitch logisch is en openstaan voor het idee om met jou in gesprek te gaan. Je cv carrière switch proof maken door je door de volgende aspecten in ieder geval te benoemen:

  • Profielschets
  • Werkervaring
  • Persoonlijke interesses
  • Nieuwe opleidingen
  • Competenties
  • Vaardigheden

Profielschets

In de profielschets is het belangrijk om een helder statement te maken. In maximaal 2 zinnen geef je aan wat kom je toevoegen aan het bedrijf. Ook hier is het van belang het direct logisch te maken dat jij solliciteert op juist déze vacature. Dit kan bijvoorbeeld door te noemen wat je wél hebt van de gestelde eisen, zoals ervaring, passie of een competentie. Sommige mensen kiezen ervoor om ook aan te geven wat ze zoeken, in dit geval een loopbaanswitch. Voordeel is dat het direct duidelijkheid geeft. Bedenk wel dat bedrijven in eerste instantie willen weten welk vakmanschap jij meeneemt.

Werkervaring

Hoewel je werkervaring misschien niet is direct relevant is voor je beoogde carrière, kun je het ten voordeel wenden door de juiste punten uit te lichten. Leg bijvoorbeeld de nadruk op behaalde resultaten, budget verantwoordelijkheid, je rol binnen het team of innovatieve projecten.

Persoonlijke interesses

De meningen over het vermelden van interesses op een cv lopen uiteen. Sommige mensen zijn er allergisch voor, anderen willen juist graag meer weten over het persoonlijke leven van de kandidaat. Bij een cv voor een carrière switch is het te overwegen om je persoonlijke interesses te vermelden, vooral als ze verband hebben met het werk wat je wil gaan doen.

Met eventuele bijzonderheden bedoelen we dingen die jou anders maken dan de rest. Heb je bijvoorbeeld een wereldreis gemaakt en daar een bijzonder inzicht opgedaan die maakt dat je nu totaal iets anders wilt gaan doen? Wil je van je hobby je werk maken? Of heb je juist vrijwilligerswerk wat relevant is voor je nieuwe carrière? Benoem dat dan ook op je cv voor je carrièreswitch.

Nieuwe opleidingen

Door het volgen van een nieuwe, relevante opleiding laat je aan je toekomstige werkgever zien dat je je overstap niet lichtzinnig maakt. Door deze nieuwe opleiding op je cv te vermelden, ook als je deze nog niet volledig hebt afgerond, wordt je automatisch interessanter voor degene die je cv beoordeelt.

Het kunnen korte of langere opleidingen zijn, als je het maar goed vermeld. Zeker als je op latere leeftijd een carrière switch maakt zijn nieuwe opleidingen belangrijk.

Je kunt vanaf dit studiejaar ook bij DUO lenen wanneer je tussen de 30 en 55 jaar oud bent met een Levenlanglerenkrediet.

Competenties

In veel vacatures worden de functie gerelateerde competenties benoemd. Bijvoorbeeld een analytische jurist of een besluitvaardige, flexibele sales manager. Analytisch, besluitvaardig en flexibel zijn hier de competenties.

Competenties onderscheiden jou van de andere kandidaten, ook als zij in een bepaalde sector of bepaalde functie meer ervaring hebben dan jij. Inhoudelijke kennis is nou eenmaal makkelijker aan te leren, dan bepaalde gedragskenmerken (=competenties), zoals secuur werken of klantgerichtheid.

We schreven al eerder een blog over hoe je competenties op je cv kunt verwerken. Die blog lees je hier. Beschrijf vooral de competenties die voor de nieuwe sector relevant zijn. Iemand die fantastisch is in netwerken, heeft niet zo veel aan die competentie bij een beroep als controller. Terwijl voor die functie bijvoorbeeld zorgvuldigheid een veel relevantere competentie is.

Vaardigheden

Bepaalde vaardigheden komen een carrière switch ook ten goede. Vaardigheden zijn dingen die je kunt, zoals het spreken van een taal of heel goed zijn in een design programma.

De vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je huidige baan/ carrière kunnen natuurlijk alsnog relevant zijn voor je dream job, ook als het een hele andere sector betreft. Iemand die veel internationaal werkt en daardoor meerdere talen spreekt beschikt over een vaardigheid die in veel sectoren van pas komt.

Wat kan ik nog meer doen om van carrière te switchen?

Om succesvol van carrière te kunnen wisselen is het noodzakelijk dat je een ´nieuwe taal´ leert spreken. Het jargon in de horeca is bijvoorbeeld anders dan in de zorg. En de taal van juristen is anders dan de taal in het onderwijs. Lees daarom vakbladen en/of vak gerelateerde websites.

Vakbladen helpen je niet alleen om jargon te leren, maar geven ook een algemeen beeld van je nieuwe sector en laten je kennismaken met ´wie-is-wie´.

Oriënteer je daarnaast op netwerkbijeenkomsten, probeer met de juiste mensen in contact te komen. Als je iemand in je netwerk hebt die het werk doet wat jij graag zou willen doen, kijk dan eens of de mogelijkheid bestaat om een dagje mee te lopen. Of misschien zelfs stage te lopen. Zo kom je er achter of het werk wat je graag zou willen doen in de realiteit ook is zoals je denkt.

Conclusie

De voorbereiding op een sollicitatie verloopt bij een carrière switch iets anders dan bij een ´gewone´ sollicitatie. Laat dat niet in de weg staan om je passie, gevoel en/of ambitie achterna te jagen. Houd je doel voor ogen en ga goed voorbereid te werk. Blijf wel realistisch, uiteindelijk moet er ook ‘gewoon’ geld verdiend worden.

Een carrière switch is misschien lastig, maar zeker niet onmogelijk. Overweeg je een carrière switch? Aarzel niet langer en zet de eerste stappen in de juiste richting. Je kunt het!

Carrière switch gelukt?

We nodigen je van harte uit om in de reacties te laten weten hoe het je gelukt is! Wat maakte het succes? En bevalt je overstap? Zo kun jij anderen inspireren om ook de stap te wagen.

Aan de slag met je cv?

De C.V. Creator helpt je hierbij, zodat iedereen voor een redelijk bedrag een mooi én goed cv kan samenstellen.

Probeer de C.V. Creator zelf!

Start NU!!

 

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ik wil op de hoogte blijven!

 

loopbaanswitch

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel