Je cv aanpassen per vacature | 10 tips en 6 valkuilen

geplaatst in: Blogs, Geen categorie | 0

cv aanpassenHet is een van de meest gegeven tips: pas je cv aan per vacature. Waarom? Zo wordt in één oogopslag duidelijk dat jij een goede match bent. Je presenteert jezelf als dé oplossing voor het personeelstekort van je nieuwe werkgever. Bovendien onderscheid je jezelf direct van talloze anderen, die wel een generiek cv opsturen. Iedere vacature is anders, dus ieder cv wat je verstuurt ook!

We horen van onze klanten vaak de vraag: “Hoe pas ik mijn cv dan aan?”. In dit artikel lees je er alles over.

Het stappenplan voor het aanpassen van een cv per vacature

Waar begin je dan met aanpassen? We zetten het in een overzichtelijk stappenplan op een rijtje.

1. Maak een basis cv.

Gekke tip misschien als je net gehoord hebt dat elk cv anders moet zijn, maar je kunt wel werken vanuit een basis curriculum vitae. Deze versie is het meest uitgebreid, maar is niet het cv wat je verstuurt. Schrijf al je belangrijke taken, verantwoordelijkheden en prestaties uit. Vergeet niet een stuk van je cv te wijden aan je competenties en denk ook aan cursussen en de vaardigheden die je in het verleden hebt opgedaan.

2. Maak een analyse van de vacaturetekst

Lees de vacaturetekst een paar keer goed door en analyseer wat er werkelijk gezocht wordt.

  • Helaas laten vacatureteksten ook nog wel een wat te wensen over qua specifieke informatie. Je kunt het bedrijf ook even bellen voor wat meer informatie. Wat is nu echt belangrijk? Welke eisen zijn er om te matchen in het team? En naar welke kennis en kunde is het bedrijf acuut op zoek?
  • Maak een lijstje van onderwerpen / vaardigheden / competenties die vaker in de tekst terugkomen. Dan weet je welke specifieke eigenschap of ervaring van belang is. Bijvoorbeeld: In de vacaturetekst staat meerdere malen dat men zoekt naar een teamspeler. In je cv kun je dan laten terugkomen dat je graag met anderen samen werkt. Als je kan, probeer dan synoniemen te gebruiken. Leg je uiteindelijke cv nog even langs het lijstje. Staat alles erin?
  • Een tool die je hierbij kan helpen is Tagcrowd.com. Hier voer je de vacaturetekst in en je krijgt een woordenwolk terug waarmee je aan de slag kunt. Werkt in het Engels wel beter dan in het Nederlands.

3. Zoek je matchpunten

Waar heb je een match? Ook hiervoor kun je het lijstje uit punt 2 gebruiken. Blijf altijd eerlijk op je cv. Je mag het hier en daar best wel iets mooier maken, maar ga niet liegen. Benadruk de dingen die overeenkomen met de vacaturetekst. Het UWV geeft hierover regelmatig een webinar waarin je meer kunt leren! De webinar heet:  Match ik met de Vacature. 

4. Pas je werkervaring aan

Pas je werkervaring aan op wat er gevraagd wordt. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de werkervaring die je hebt. Maar stel je voor dat je de afgelopen 10 jaar wisselende functies binnen een bank hebt gehad. Je bent begonnen als servicemedewerker en hebt via allerlei interne opleidingen uiteindelijk een positie als controller gekregen. Dat traject op zich is al een mooi indicatie van doorzettingsvermogen en leergierigheid. Maar als je naar een functie solliciteert waarin servicegerichtheid hoog in het vaandel staat, leg je ook nadruk op die eerste werkervaring. Solliciteer je naar een functie waarbij je precies moet werken? Dan leg je meer nadruk op je laatste functie als controller. Maak je curriculum vitae resultaatgericht. Het is voor de lezer goed om te weten welke klanten je had, wat je successen waren.

Via eyetracking is gebleken dat de woorden achteraan scanbare rijtjes beter gelezen worden. Ook wordt de tekst onderin het lijstje beter gelezen. Hier zet je dus de voor de vacature belangrijkste woorden neer!

Solliciteer je naar een heel andere functie? Dan kun je overwegen om de nadruk in je cv meer op de competenties te leggen. We schreven daar al eerder een artikel over.

5. Pas je opleidingen aan

Pas je de opleidingen op je cv aan. Niet alleen je originele studie is daarbij relevant. Ook cursussen, bijscholing, of omscholing zijn daarbij (uiteraard) van belang. Ben je bijvoorbeeld een fysiotherapeut die een aantal managementcursussen heeft gedaan? Dan moet je dat zeker vermelden. Vermijd echter een lange lijst door je vooral te focussen op de laatste tien jaar. Dat je de basisschool en middelbare school hebt doorlopen spreekt voor zich, maar kun je in een aangepast curriculum vitae eventueel wel vermelden als het relevant is. Zoeken ze iemand die vloeiend Frans spreekt? En heb jij toevallig je middelbare school in Frankrijk doorlopen, dan kun je overwegen dat te vermelden.

6. Pas je schrijfstijl en toon aan

In je cv kun je ook de toon Solliciteer je bij een heel hippe snelgroeiende start-up als secretaresse? Dan sla je een andere toon aan dan bij een gevestigd en traditioneel advocatenkantoor. Wat kan en niet kan, haal je ook uit de vacaturetekst.

7. Maak je profielschets specifiek

Als je een profiel in je cv hebt opgenomen, pas je dat ook aan op de tekst uit de vacature, maar ook het soort bedrijf en de functie.

8. Lay-out en design passend maken

Je kunt ook de lay-out en/of design van je cv aanpassen op je potentiele werkgever. Denk daarbij aan het matchen van kleuren en lettertypes aan de huisstijl van het bedrijf, zodat degene die jouw cv leest jou daar direct ziet werken. Een andere methode is het design ook aanpassen op het soort werk. Zo mag een cv van een kleuterjuf speelser zijn dan het cv van een consultant.

9. Check of je alles hebt

Lees de vacaturetekst nog één keer door. Staat alles in je cv? Wordt er nog iets specifieks gevraagd?

10. Handig opslaan van je cv

Sla je cv voor jezelf handig op, maar vermijd de bedrijfsnaam in de bestandsnaam van het cv wat je met je sollicitatie verstuurd. cv_voornaam_achternaam is een goed idee voor de PDF die je naar je potentiële werkgever stuurt. Maar houd voor jezelf bijvoorbeeld aan cv_bedrijf_datum, mocht je later nog eens in dezelfde sector solliciteren, kun je vanuit dit cv vast verder werken.

Wat zijn de valkuilen voor het aanpassen van een cv?

Er zijn ook een aantal valkuilen bij het aanpassen van je cv aan de vacature. Hieronder gaan we in op een aantal aandachtspunten.

  1. Overdrijf het niet. Neem niet letterlijk zinnen uit de vacature over. Niet alleen verlies je hiermee je persoonlijke touch, het is ook erg doorzichtig. Gebruik liever synoniemen of, als het echt niet anders kan, in ieder geval een andere woordvolgorde.
  2. Lieg niet. Je cv moet waar zijn. Je mag hier en daar best een beetje ´poetsen´, maar het moet wel de waarheid blijven.
  3. Probeer niet alles in je cv te proppen. Als vuistregel is je cv één a4-tje per tien jaar werkervaring. Iets langer mag als je veel (interessante) projecten hebt gedaan. We zien wel eens cv´s voorbij komen met lettertype 7 zonder enters, zodat alles erin past. Geen goed idee. Je lay-out en eerste indruk van het cv zijn net zo belangrijk als de inhoud. Houd het curriculum vitae kort en bondig. Als het op papier klikt, komt de rest wel in het eerste gesprek.
  4. Een cv aanpassen kost weinig tijd. Maar loont zeker! Neem even een uurtje om wat dingen aan te passen en hengel die droombaan binnen!
  5. Let op dat je LinkedIn en je curriculum vitae overeenkomen. Een aangepast cv is noodzakelijk, maar het is vrijwel onbegonnen werk om ook telkens je LinkedIn aan te passen. Zorg dus dat je LinkedIn een basis cv bevat en dat die qua data en andere ´harde feiten´ overeenkomt met je aangepaste cv. Je cv geeft een selectie weer van jouw kennis, ervaring en competenties zodat duidelijk wordt dat jij de juiste persoon bent voor de baan. Op LinkedIn kan iemand je volledige historie lezen.
  6. Schrijf alleen op vacatures die bij je passen. Je mag daarin zeker ambitieus zijn en schrijven op vacatures die bijvoorbeeld iets meer ervaring vragen dan dat jij hebt. Maar het is bijvoorbeeld niet handig om op een functie te schrijven waarvoor je veel moet reizen, terwijl je last hebt van heimwee. Het lijken open deuren, maar we zien dit in de praktijk nog regelmatig gebeuren. Schrijven op vacatures die niet bij je passen, kost alleen maar tijd en levert vaak veel frustratie op.

C.V. Creator

Gebruik ons stappenplan om je cv binnen no time voor elke vacature geschikt te maken. Met de C.V. Creator kun je de designs van je lay-out ook eenvoudig aanpassen. Zo wordt in één oogopslag duidelijk dat jij de (wo)man for the job bent! Voor je het weet start je met je nieuwe baan.

Wil je op de hoogte blijven en gebruik maken van speciale acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ik wil op de hoogte blijven!

Probeer de C.V. Creator zelf!

Start NU!!

 

 

Reageer op dit artikel