Een cv vol succesverhalen!

geplaatst in: Blogs, Geen categorie | 0

mountainBijna iedereen heeft wel een cv klaarstaan. Voor het geval je droombaan ineens op popt of voor de sollicitatie van vorige week. Waarschijnlijk heb je er tijd ingestopt en je best gedaan om er iets goeds van te maken.

Toch dagen we je uit om nog even terug te kijken. Wat heb je al die tijd nou écht bereikt? Waar ben je trots op?

Succesverhalen

Wij zijn geïnspireerd door een artikel van Liz Ryan, die de term ‘Dragon Slaying Story’ bij ons introduceerde.  Zij zegt: ‘Maak je cv zo persoonlijk en levendig als je kan! Een saaie opsomming van functies en taken sust de recruiter alleen maar in slaap’. Je onderscheidt je nauwelijks van anderen!

Om jouw persoonlijkheid goed over te brengen som je niet op wat je taken waren, maar vooral dat het er toe deed!  Wat was het effect van jouw handelen?

Wij hebben de Dragon Slaying Story omgedoopt tot Succesverhalen.

Je succesverhalen beschrijven situaties waar jij de HELD was, de redder in nood! Iedereen heeft ze, groot of klein. Verhalen brengen jouw ervaring tot leven. Je kunt ze niet alleen gebruiken in je cv, maar ook in sollicitatiegesprek!

  1. Situatie: Vertel over een project waaraan jij mee werkte, over een ontstaan probleem of over hoe de situatie was voordat jij kwam.
  2. Oplossing: Wat deed jij om het project af te ronden, het probleem op te lossen of de situatie te redden?
  3. Impact: Wat was het resultaat van jouw acties, zodat het project afgerond werd, het probleem opgelost of een situatie verbeterde?

Een voorbeeld uit mijn eigen leven:

Traditioneel:

Mei 2016- nu
Ondernemer bij start-up BouwjeCV.nl
Verantwoordelijk voor cv-advies, marketing en bedrijfsvoering

Als Succesverhaal:
‘Ik was op zoek naar een beter passende baan. Ik ben me gaan verdiepen in hoe dat cv-schrijven eigenlijk moet, en heb veel artikelen en boeken gelezen. De theorie heb ik toegepast in de praktijk en ik werd heel goed in solliciteren.  Mijn hang naar ondernemerschap bleek mijn droombaan. Nu help ik anderen met het cv en creëerde www.bouwjecv.nl!’

podiumOf deze:

Traditioneel:
2005-2010
Lid van studentenvereniging Nji-Sri
Secretaris van het bestuur, voorzitter Acquisitiecommissie, voorzitter introductiecommissie (2 jaar)

Als Succesverhaal:

‘Mijn studentenvereniging verhuisde naar een andere stad. De helft van onze leden waren achtergebleven en we draaiden stevige verliezen. Ik bleef als bestuurslid optimistisch.  We promoten ons bij alle partijen, organiseerden we feesten en haalden in de introductietijd 45 nieuwe leden binnen. Dit legde de basis voor de bloeiende vereniging die het nu is’.

 

Voor Wytze:

Traditioneel: 

Softwarekennis:
Adobe Illustrator
Adobe Indesign
Adobe Photoshop
Wordpress

Als Succesverhaal:

‘Tijdens mijn MBO studie was er in mijn projectgroep behoefte aan beter beeldmateriaal. Ik heb toen met tutorials de basis geleerd van de Adobe- designsoftware. Het kostte veel tijd, maar ik maakte iets opvallends. Ik kreeg steeds meer aanvragen voor grafisch ontwerp en werd specialist in Illustrator en Indesign. Ik ging Brand Design Management studeren en ontwerp nu complete huisstijlen voor bedrijven!’

Relevantie:

Niet voor elke ervaring hoef je natuurlijk een succesverhaal uit te werken. Kies het verhaal dat relevant is voor de vacature! Wanneer je solliciteert op een vacature waarop je stressbestendig moet zijn, verkopen moet realiseren of bezuinigingen moet doorvoeren, spits je je verhaal daarop toe. Hou het bij een aantal verhalen, die sprekend zijn voor jou én relevant voor de vacature.

Een aantal succesverhalen uitwerken voordat je op sollicitatiegesprek gaat, kunnen je helpen jouw kwaliteiten krachtig naar voren te brengen. Het is even een werkje, maar het kan het verschil betekenen!super

Kortom:

Kijk opnieuw naar je cv! Oefen met het formuleren van je succesverhalen en wapenfeiten en vertel je verhaal! Soms helpt het om met iemand anders te oefenen en je verhalen scherper, krachtiger te krijgen.

Heel veel succes!

 

Nieuwsbrief:

Wil je meer lezen over cv’s en solliciteren? Of volgen hoe het gaat met de ontwikkeling van BouwjeCV.nl? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Ik wil op de hoogte blijven!

 

Nog meer lezen:

Dragon Slaying Stories

STARR methode

Wapenfeiten

Reageer op dit artikel